Taustaa
1570-luvun aikana muotoutunut Yksimielisyyden ohje (Formula Concordiae) on tunnustusteksteistä myöhäisin ja keskittyy ratkaisemaan eräitä luterilaisen reformaation sisäisiä opillisia kiistoja. Tässä mielessä se poikkeaa muista luterilaisista tunnustusteksteistä. Sisäisten jännitteiden lisäksi myös eräät ulkoiset tekijät, kuten katolisen kirkon voimistuminen Trenton konsiilissa 1545-1563 ja reformoitujen hakeutuminen luterilaisille 1555 myönnetyn uskonrauhan turviin vahvistivat painetta tiivistää luterilaisten sisäisiä rivejä.
Kirjoittajina oli ajan nimekkäimpiä luterilaisia teologeja, kuten Martin Chemnitz, Jakob Andreae, Nicolaus Selnecker. Keskeisiä teemoja ovat perisynti, vapaa tahto, Jumalan ja ihmisen yhteistyö eli synergia, hyvien tekojen asema vanhurskauttamisessa, ehtoollinen, Kristuksen persoona, Jumalan ennaltamäärääminen sekä kysymys eräiden kirkollisten tapojen vapaaehtoisuudesta (ns. adiafora-kysymys). Vaikutushistorialtaan tärkeä on myös alussa oleva esitys "säännöstä, jonka mukaan kaikkea oppia on arvioitava ja syntyneet kiistat kristillisesti selvitettävä ja ratkaistava". Raamattu asetetaan oppien arvioimisen ainoaksi mittapuuksi, toisaalta tunnustetaan vanhan kirkon uskontunnustusten ja varhaisten luterilaisten erityistunnustusten arvovalta Raamatun oikeina ja puhtaina selityksinä.
Teksti jakaantuu kahteen osaan siten, että aluksi Tiivistelmässä (Epitome) määritellään kiistakysymykset ja esitetään kutakin väitettä puoltavat ja vastustavat näkökohdat. Tämän jälkeen Täydellisessä selityksessä (Solida declaratio) esitetään perusteellinen vastaus ja ratkaisu. Yksimielisyyden ohje ei pyri olemaan uusi tunnustus, vaan Augsburgin tunnustuksen selitysteos, mikä käy ilmi jo sen alaotsikosta. Samalla se asettautuu muidenkin arvovaltaisen aseman saaneiden luterilaisten tunnustustekstien alaiseksi.
Eräiden Augsburgin tunnustuksen uskonkohtien perinpohjainen, selkeä, oikea ja lopullinen toisto ja selitys.
Eräät tunnustukseen yhtyneet jumaluusoppineet ovat jonkin aikaa käyneet näiden kohtien tulkinnasta kiistoja, jotka täten ratkaistaan ja sovitaan Jumalan sanan johdolla ja kristillisen oppimme pääsisällön mukaisesti.
Etusivu: kaikki tunnustuskirjat
(Suomen ev.lut. kirkko ei vastaa tämän sivuston ulkopuolelle johtavien linkkien sisällöstä.)